Da li imate višak kilograma?

blog image
Postoji samo jedan način da sa sigurnošću utvrdite DA LI IMATE VIŠAK KILOGRAMA: Evo kako da to uradite

Standardi lepote i idealnog tela menjaju se iz sezone u sezonu, ali čak i ukoliko se uklapate u trenutni ideal tela, to ne mora da znači da možete da budete sigurni da su vaše proporcije idealne sa zdravstvenog aspekta.

Ipak, postoji način da sa sigurnošću utvrdite da ste zaista u dobroj formi, bez obzira na to što se propagira u aktuelnim modnim krugovima. U pitanju je BMI, odnosno indeks telesne mase.

Indeks telesne mase je metod računjanja uhranjenosti, a koji se zasniva na odnosu visine i težine. Što je indeks viši od okvira preporučenih vrednosti, to je veći rizik od gojaznosti i bolesti koje je prate. Slično tome, što je indeks niži od preporučenog, to je veći rizik od pothranjenosti tela i zdravstvenih problema koji prate to stanje.

KOJE SU PREPORUČENE VREDNOSTI?
Ako je BMI ispod 18,5 – pothranjeni ste.
Ako je BMI između 18,5 i 24,9 – u okviru ste idealne telesne težine.
Ako je BMI između 25 i 29,9 – imate višak kilograma
Ako je BMI preko 30 – gojazni ste.

Naravno, treba imati u vidu da BMI ne računa količinu telesnih masti, pa će tako profesionalni bodibilderi imati više vrednosti ali se ne ubrajati u gojazne. Ipak, BMI tablica je potpuno sigurno i priznato sredstvo za sve prosečne ljude i rekreativce.

ZAŠTO JE BMI VAŽAN?

Nizak ili visok BMI je obično indikator zdravstvenih problema koji su se pojavili ili će se uskoro pojaviti. Ako je previše nizak, ukazuje na lošu ishranu i pothranjenost. Ako je viši od 25, znači da ste u riziku od srčanih bolesti, dijabetesa i visokog pritiska. Zato je preporuka lekara i Svetske zdravstvene organizacije da, ukoliko prelazite preporučene okvire BMI a ne možete da se sami izborite sa problemo, potražite savet nutricioniste koji će vam pomoći da dobijete ili izgubite željene kilograme.

KAKO IZRAČUNATI BMI?

Formula za izračunavanje indeksa telesne mase glasi ovako:

BMI = težina (kg) ÷ visina2 (m2)
Dakle, ono što treba da uradite jeste da svoju težinu podelite sa visinom na kvadrat.
Recimo, za osobu visoku 180cm i tešku 75kg proces izračunavanja je sledeći:
BMI = 75 ÷ (1.8 × 1.8)
BMI = 75 ÷ 3.24
Dakle, BMI je 23.15.

ŠTA KADA BMI NIJE U OKVIRU PREPORUČENOG?

Ako se vaš BMI kreće van granica preporučenog, to znači da je vreme da uvedete promene u dosadašnji stil života. Budući da je gojaznost bolest savremenog doba i da polovina srpske populacije ima problema sa viškom kilograma, češće se traže načini da se ova brojka smanji, a ovo su neki od načina.

Promenite spisak namirnica koje kupujete – voće, povrće, integralne žitarice i meso ulaze u korpu, a iz nje izbacite sve prerađene namirnice, slatkiše, sokove, grickalice i slične stvari.

Promenite ishranu – Izbegavajte industrijski prerađenu hranu, sve masti koje ne dolaze iz prirode već iz fabrike, šećer.

Povećajte unos proteina i vlakana.

Možete se okrenuti i suplementima, uz uslov da su provereni i prirodni. Jedan od potpuno ispitanih i sigurnih preparata je Saffranex, za koji je provereno pomaže da se konačno rešite viška kilograma, i to posebno sa najkritičnijih delova tela – bokova i stomaka.

Francuski proizvođači sastojka Sinetrol®Xpur-a koji se nalazi u kapsuli Saffranex-a, prilikom ispitivanja vršenim u Parizu na grupi ljudi uzrasta od 22-55 godina, sa BMI od 27-33 (odnosno onima koji spadaju u kategoriju sa viškom kilograma i gojazni), utvrdili su da jedinstveni kompleks citrusa u kratkom roku doveo da gubljenja 5,6 kg i to naročito u delu stomaka i bokova.

Ne zaboravite, skidanje i održavanje kilaže je životni stil, a ne brza i nezdrava dijeta posle koje ćete se opet vratiti na staro. Uz ove savete, kilogrami odlaze, i to zauvek.

Naručite Saffranex uz nedelji popust od 35% putem sajta www.saffranex.rs ili pozivom na broj – 011 401 08 74!

Komentara (5)
author image
Mara

lepo napisan tekst...

author image
Milos

da li neko ima iskustva sa ovim proizvodom Saffranex?

author image
Ana

Izmerila BMI - 32 :( odmah sam narucila 3 pakovanja...

author image
Marko

koliko ste smrsali sa ovim tabletama?

author image
dr

4 kg za mesec dana, i jos bitnije osecao sam se dosta opusteno iako mi je priod bio vema stresan

Ostavite komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

X
Ovaj web sajt koristi kolačiće. Pročitajte politiku kolačića i politiku privatnosti. Slažem se